11+1 bevált spórolási tipp


 Spórolni mindenki szeretne, de nem mindenkinek sikerül úgy, ahogyan eltervezte. Rengeteg spórolási technikát kipróbáltam már az évek során, gondoltam megosztanám veletek azokat, amik a legjobban beváltak nekem.

Írd, hogy mikor, hol, mire és mennyit költesz!
 Ezt a technikát február első hetétől vezetem. Én az a típus vagyok, aki sokszor költ keveset. Amint elkezdtem ezeket írni, rá kellett döbbennem, hogy nagyon sok kiadásom van apróságokon. "Sok kicsi sokra megy" - tartja a mondás. Ezért mindig feljegyzem magamnak, hogy nem költhetek többet, vagy fogjam vissza magam.
 Ha nem szívesen vezetsz papír alapon ilyeneket, vagy csak szimplán a telefonodon egyszerűbb, rengeteg applikáció is van erre az esetre, csak írj be az áruházadba kulcsszavakat és ki is ad végtelennyi lehetőséget. 

Keress egy dobozt!
 Egy dobozt, egy perselyt, akármit, amibe tudod tenni külön a pénzed, de nagyon fontos, hogy zárd le, vagy olyan perselyt vegyél, aminek nincs alja, mert hidd el, ki fogod nyitni. 
 Esetleg ha külön csak nap végén beledobod a 100, 200 forintosokat, már azokkal sokat tudsz félretenni. Nekem külön van a 100 és külön a 200 forintosoknak egy-egy üveg. Ha kell írd rá a célt, hogy mi az, amire félre szeretnéd tenni, így amikor meglátod, magad előtt lesz az, hogy te ezért küzdesz, nem veheted ki a pénzt.

Money challenge!
 A money challenge-k 2016 körül terjedtek el. A lényege az, hogy minden nap/minden héten/minden hónapban félre teszel egy bizonyos összeget, így az év végére kitűzött célt elérheted. Ha szeretnél mondjuk az évben 100.000 forintot félretenni, oszd el 12-vel és így kiderül, hogy nagyjából 8.400 forintot kell félretenned havonta. A lényeg az, hogy olyan célt tűzz ki magad elé, amit tudod, hogy fogsz tudni teljesíteni, különben el fogod bukni. Ha nem tudsz havonta félretenni 5.000 forintot, akkor ne állítsd ki ezt a célt, mert egy idő után abba fogod hagyni, így az egésznek semmi értelme nem volt.

Adj el!
 Van egy-két ruha, amiket már hónapok óta nem hordtál? Esetleg egy könyv, amit már kiolvastál? Csinálj róluk egy jó képet és add el. Ezzel egy kis zsebpénzt is csinálsz magadnak és rendet is teszel közben a környezetedben.

DIY
 Tedd el a pénzed és vedd elő a kreativitásod. Ahelyett, hogy vennél dolgokat, inkább csináld meg magad. Akár egy ajándékról van szó, akár csak a szobád dekorálásáról. Ha ajándékot saját kezűleg készítesz, sokkal személyesebb is lesz. 

Írj listát, mielőtt vásárolsz!
 Ha listát írsz arról, hogy mit szeretnél venni, akkor nem fog a fél bolt belekerülni a kosaradba, ugyanis olyan dolgokat vehetsz meg, amiket esetleg sosem fogsz megenni, és tönkremennek.

Hívd magadhoz, ne menj étterembe!
 Ahelyett, hogy a barátaiddal elmennétek étterembe, hívd át őket magadhoz, főzzetek együtt és a hangulat is sokkal jobb lesz, nem is beszélve a számláról amit megspórolsz.

Lekötött számla!
 Nekem az is sokat segített, hogy a bankszámlámon belül van egy lekötött, megtakarítási számla. Arról nem tudok vásárolni, csak ha interneten átutalom a rendes, folyószámlámra. Ha eladok valamit az interneten, akkor általában annak az árát is erre a számlára kérem, ugyanis ehhez nem nyúlok, csak sos helyzetekben, amik tényleg sos helyzetek.

Kerüld a stresszes költekezést!
 Igen, én is ismerem azt az érzést, amikor a lelkem együtt könnyebbül meg a pénztárcámmal. Sajnos. Erről le kell szoknunk. Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy előjönne a stresszköltés kis jele is, találj magadnak elfoglaltságot. Olvass, menj futni, beszélj a barátaiddal, akármit, de ne költs!

Ha teheted, vegyél használtat!
 Néhány esetben persze elkerülhetetlen, személy szerint nem tudok használt elektronikai dolgokat vásárolni, ugyanis nem tudom, hogy mi lehet a baja, hány éves stb, de például táska, cipő, ruha, ugyan úgy adnak el mások is az interneten, ahogyan te is tudsz, ezzel pénzt spórolsz meg.

A 10 másodperces szabály!
 Ha elmész ruhát próbálni, állj a tükör elé, és adj magadnak csak tíz másodpercet, és ezalatt az idő alatt gondold végig, hogy hova fogod hordani, biztos hordani fogod-e, valójában szükséged van még egy fehér pólóra valami idióta basic szöveggel?!

Évszak végi leárazások!
 Ezt a trükköt elég sokan ismerik, de mégsem használják ki. Általában nyár végén a boltok 50-70% akciókkal dobják piacra a nem eladott nyári termékeiket, így egyet jövőre teljesen nyugodtan beszerezhetsz. Ugyan ez igaz a téli kollekciókra is. Ne aggódj ha nem lesz divat, senkit sem érdekel igazából.

Nektek vannak bevált spórolási tippjeitek?
                                                                                















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram